Руският президент Владимир Путин за първи път коментира инцидента със самолета Ryanair,

...
Руският президент Владимир Путин за първи път коментира инцидента със самолета Ryanair,
Коментари Харесай

Путин за принудения да кацне самолет: Не било прецедент

Руският президент Владимир Путин за първи път разяснява случая със самолета Ryanair, откакто при спешно кацане на летището в Минск бяха задържани създателят на NEXTA Telegram канала Роман Протасевич и неговата другарка рускинята София Сапега. По време на среща с белоруския си колега Александър Лукашенко руският лидер припомни инцидента с кацането на самолета на президента на Боливия Ево Моралес през 2013 година

Такъв е казусът на 2 юли 2013 година, когато Моралес се завръща от Московския конгрес на страните експортьори на газ и самолетът му е заставен да кацне във Виена, защото Италия, Испания и Франция незабавно лишават разрешенията за потребление на въздушното пространство и летищата на страните. Причината беше, че Моралес разгласи готовността си да предложи леговище на някогашния сътрудник на Централното разузнавателно управление ( ЦРУ ) Едуард Сноудън .

Въпреки президентския имунитет на Моралес, самолетът му беше претърсен за Сноудън. Когато той не беше открит в самолета, беше позволено да продължи пътя си.

На среща с Путин Лукашенко донесе куфар с документи за протичащото се в страната по отношение на насилственото кацане на Ryanair. Президентът на Беларус сподели още, че опозицията в страната се пробва да върне обстановката от лятото на 2020 година, когато в огромните градове се организираха всеобщи митинги.

" Ще ви осведомявам. Възползвайки се от такова доверчиво отношение, иззех някои документи. Ще ви покажа, с цел да разберете какво се случва и какви хора са те ", сподели Лукашенко.

След събитията с ареста на Протасевич, някогашната кандидатка за президент на Беларус Светлана Тихановская обяви нова фаза на митинги в републиката. Тя уточни, че заради дейностите на управляващите, страната е била на ръба на интернационалната изолираност и се е трансформирала в „ черно леке ​​на картата “, което заплашва с нова вълна от гнет против жителите, като добави, че „ няма нищо повече да очаквам. "

Според Тихановская, висшият представител на ЕС за външни работи Йосеп Борел е обещал й да наложи нови наказания против Минск поради случая с Ryanair. Тя също по този начин благодари на европейските страни за въвеждането на ограничавания върху полетите до Беларус и потреблението на въздушното пространство на страните от беларуските самолетни компании.

Реакцията на интернационалната общественост на случая с Ryanair, Путин нарече  " още един кръг " и " прилив на страсти ". Според съветския водач срещата с Лукашенко е планувана още преди спешното качване.

„ Скъпи Александър Григориевич, благодаря, че пристигна. Разбрахме се за това още преди идващия кръг ", подсети Путин, към което Лукашенко добави: " Вълна от страсти ".

„ Да, прилив на страсти “, удостовери съветският водач, отбелязвайки, че той и неговият белоруски сътрудник имат защо да приказват даже без тази обстановка.

Основният дневен ред на срещата беше обявен за разискване на енергийни въпроси и за поощряване на интеграцията в границите на Съюзната страна. Въпреки това, прес секретарят на съветския президент Дмитрий Песков заяви в навечерието на диалозите, че се чака Лукашенко да изясни случая с Ryanair, и по-специално задържането на съветската гражданка София Сапега, която сега е в затвора в Минск .

На 23 май аероплан на Ryanair, летящ от Атина до Вилнюс, извърши спешно кацане в Минск, откакто диспечерите на летището на белоруската столица получиха известие за взривно устройство на борда. За конвой на самолета беше повдигнат изтребител МиГ-29 на белоруските военновъздушни сили. Създателят на канала NEXTA Telegram Роман Протасевич, който се намираше на борда, беше арестуван незабавно след кацане от белоруските сили за сигурност, а в самолета не бяха открити взривни устройства.

Протасевич е упрекнат в основаване на екстремистка група и приканване към вълнения след президентските избори през август 2020 г. В Беларус го заплашват до 15 години затвор.

Заедно с Протасевич е арестувана и приятелката му, рускинята София Сапега . Момичето беше задържано за два месеца, подозира се в образуване на вълнения през август 2020 година след президентските избори в Беларус.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР